Menu
Een duurzaam leven, een groen afscheid

Een duurzaam leven, een groen afscheid

Heeft u een kleur waar u blij van wordt? Mijn favoriet is paars. Deze mooie kleur zit ook in het logo van De Laatste Eer. Ook wat dat betreft zit ik hier dus goed. Groen, daar heb ik dan weer niets mee. Zó weinig dat ik zelfs geen planten in mijn huis heb...

In onze maatschappij heeft de kleur groen wél een positieve betekenis. Groene stroom, groen sparen, groen eten... We kiezen volop en bewust voor ‘het groene leven’. Ook wanneer het leven stopt, kunnen we voor groen en duurzaam kiezen: de groene uitvaart. Heeft u er al eens over gehoord?

Wellicht past een groene uitvaart bij uw ideeën en wensen. Een goedkope kist kan een passende keuze zijn, maar het milieu is er minder mee gebaat. Een iets duurdere massief (populieren) houten kist is in dat geval een groenere keuze. Het hout voor zo’n kist komt veelal uit Nederland én er worden hier weer nieuwe bomen aangeplant. En wat dacht u van geen kist, maar een baar van Hollandse wilgentakken? Ook dat is een groen idee.

Een ander aspect is de grote uitstoot van uitlaatgassen van de voertuigen die tijdens de uitvaart gebruikt worden. Maar het kan ook zonder uitstoot, zoals met de uitvaart ets of loopwagen. Of samen in één uitvaartbus, in plaats van tien auto’s in een lange stoet. Dat betekent heel wat minder uitstoot.

En dan is er nog de keuze cremeren of begraven. De geleerden zijn er nog niet over uit wat beter of slechter is voor het milieu. Zeker is dat begraven op een natuurbegraafplaats als het toppunt van een groene uitvaart wordt gezien. Deze begraafplaatsen zijn natuurgebieden en blijven dat ook. Vrij van onnatuurlijke materialen zoals grafmonumenten.

Als we tijdens ons leven ons best doen om bewust om te gaan met onze mooie planeet, dan zou dat niet moeten stoppen zodra we deze wereld verlaten. Ook onze kinderen en kleinkinderen willen nog genieten van onze prachtige groene aarde. En prachtig groen is niet lelijk. Als ik het zo bekijk moest ik toch maar eens een mooi groen jurkje aanschaffen.

Terug
De Laatste Eer Uitvaart Verzorging