Actueel
Actueel
Actueel
Een duurzaam leven, een groen afscheid
column Janet Bloks

Een duurzaam leven, een groen afscheid

28 juni 2017

Heeft u een kleur waar u blij van wordt? Mijn favoriet is paars. Deze mooie kleur zit ook in het logo van De Laatste Eer. Ook wat dat betreft zit ik hier dus goed. Groen, daar heb ik dan weer niets mee. Zó weinig dat ik zelfs geen planten in mijn huis heb...

In onze maatschappij heeft de kleur groen wél een positieve betekenis. Groene stroom, groen sparen, groen eten... We kiezen volop en bewust voor ‘het groene leven’. Ook wanneer het leven stopt, kunnen we voor groen en duurzaam kiezen: de groene uitvaart. Heeft u er al eens over gehoord?

Wellicht past een groene uitvaart bij uw ideeën en wensen. Een goedkope kist kan een passende keuze zijn, maar het milieu is er minder mee gebaat. Een iets duurdere massief (populieren) houten kist is in dat geval een groenere keuze. Het hout voor zo’n kist komt veelal uit Nederland én er worden hier weer nieuwe bomen aangeplant. En wat dacht u van geen kist, maar een baar van Hollandse wilgentakken? Ook dat is een groen idee.

Een ander aspect is de grote uitstoot van uitlaatgassen van de voertuigen die tijdens de uitvaart gebruikt worden. Maar het kan ook zonder uitstoot, zoals met de uitvaart ets of loopwagen. Of samen in één uitvaartbus, in plaats van tien auto’s in een lange stoet. Dat betekent heel wat minder uitstoot.

En dan is er nog de keuze cremeren of begraven. De geleerden zijn er nog niet over uit wat beter of slechter is voor het milieu. Zeker is dat begraven op een natuurbegraafplaats als het toppunt van een groene uitvaart wordt gezien. Deze begraafplaatsen zijn natuurgebieden en blijven dat ook. Vrij van onnatuurlijke materialen zoals grafmonumenten.

Als we tijdens ons leven ons best doen om bewust om te gaan met onze mooie planeet, dan zou dat niet moeten stoppen zodra we deze wereld verlaten. Ook onze kinderen en kleinkinderen willen nog genieten van onze prachtige groene aarde. En prachtig groen is niet lelijk. Als ik het zo bekijk moest ik toch maar eens een mooi groen jurkje aanschaffen.

Terug
Zelf uitrekenen

Wat kost een uitvaart?

Elk afscheid is uniek en dat maakt elk afscheid bijzonder en persoonlijk. De kosten van uw uitvaart zijn sterk afhankelijk van uw wensen. We weten uit ervaring dat de gemiddelde uitvaart die wij verzorgen circa € 5.000 bedraagt. In wezen maakt het niet uit of u kiest voor een crematie of begrafenis. Meer weten? Klik dan hieronder op de knop Uitvaartcalculator en neem contact met ons op.

Uitvaartverzorging van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust.

Uitvaartcalculator

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartzekering van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust. Uw wensen zijn namelijk gewaarborgd voor later en uw nabestaanden weten dat het goed geregeld is. Dat is een hele zorg minder. 

Sluit daarom met een gerust gevoel een DLE Uitvaartverzekering af.
Bereken uw premie

Onze keurmerken

De uitvaartbegeleiders van De Laatste Eer werden in 2021 door de nabestaanden beoordeeld
met gemiddeld een 9,42 !