Actueel
Actueel
Actueel
Zelf of Samen?
column Janet Bloks

Zelf of Samen?

20 november 2018

Toen mijn oudste dochter twee jaar oud was, wilde ze alles zelf doen. Daar staan peuters om bekend, maar die van mij wilde echt álles zelf doen. Oók het toilet schoonmaken…
Het gevolg van deze zelfstandigheid was dat overal waar we op visite gingen, mevrouwtje linea recta naar het toilet liep en de wc-pot begon te schrobben. U begrijpt dat hierbij enige begeleiding nodig was. Nu is ‘zelf doen’ niet alleen voor kleine kinderen, we worden tegenwoordig allemaal gestimuleerd om veel zaken zelf te doen, en op zich is daar niets mis mee. Maar gaat het om een uitvaart, dan is ook daarbij begeleiding geen overbodige luxe. Laatst las ik een stuk in de krant van iemand die er zijn doe-het-zelf-ervaringen deelde. Goed en knap natuurlijk, maar het wil niet zeggen dat iedereen zich daardoor moet laten aansporen om het ook zelf te doen. Hoewel het organiseren van een eenvoudige uitvaart niet erg ingewikkeld is, zijn het juist de emoties die het moeilijk en zwaar maken. Veel mensen kunnen niet meer helder denken na het verlies van een geliefde. Ineens vergeten ze alledaagse dingen en laten ze het nemen van beslissingen over aan de mensen om hun heen. Wat is het dan fi jn om iemand te hebben die je begeleidt in alle zaken die geregeld moeten worden. Iemand die de weg kent in uitvaartland, je van advies kan voorzien en je kan helpen om het afscheid vorm te geven. Het is niet onze taak om u alles uit handen te nemen - tenzij u dat wenst - maar juist om nabestaanden te betrekken bij het afscheid. Wilt u toch het meeste zelf doen, dan kan dat uiteraard, wij zorgen dan voor passende begeleiding. Afscheid nemen kan maar één keer, dus laat u vooral begeleiden, al is het maar langs de zijlijn. Dat gold ook voor mijn dochter: zelf de wc schoonmaken is prima, maar dan wel in ons eigen huis. En ik keek mee.

 

Terug
Zelf uitrekenen

Wat kost een uitvaart?

Elk afscheid is uniek en dat maakt elk afscheid bijzonder en persoonlijk. De kosten van uw uitvaart zijn sterk afhankelijk van uw wensen. We weten uit ervaring dat de gemiddelde uitvaart die wij verzorgen circa € 5.000 bedraagt. In wezen maakt het niet uit of u kiest voor een crematie of begrafenis. Meer weten? Klik dan hieronder op de knop Uitvaartcalculator en neem contact met ons op.

Uitvaartverzorging van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust.

Uitvaartcalculator

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartzekering van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust. Uw wensen zijn namelijk gewaarborgd voor later en uw nabestaanden weten dat het goed geregeld is. Dat is een hele zorg minder. 

Sluit daarom met een gerust gevoel een DLE Uitvaartverzekering af.
Bereken uw premie

Onze keurmerken

De uitvaartbegeleiders van De Laatste Eer werden in 2021 door de nabestaanden beoordeeld
met gemiddeld een 9,42 !