Menu
Samen in rouw of samen in strijd...?

Samen in rouw of samen in strijd...?

Vrienden en familie verschillen vooral op één punt: je familie kies je niet uit. Je moet het doen met de mensen die zij zijn. En dat dit niet altijd meevalt, wordt soms pijnlijk duidelijk in het tv- programma ‘Het Familiediner’ met Bert van Leeuwen. Kent u het?

Vaak begon de strijd van de families met een kleine ergernis. Verzoening blijft vaak uit omdat koppigheid overheerst. Toch is er dan één bemiddelend familielid die de ruzie met een brief aan Bert - en een diner - probeert te sussen. Maar stelt u zich eens voor dat de bindende schakel in zo’n ruziënde familie, vaak moeder of vader, overlijdt en de strijdende partijen samen een waardig afscheid moet regelen...

Voor mij als uitvaartbegeleider is het altijd afwachten hoe de verhoudingen liggen wanneer ik bij een familie
kom. Meestal zit het goed en worden beslissingen samen en in overleg genomen. Maar soms zit ik ergens aan tafel en zie ik aan de gezichten en de manier waarop de familieleden naar elkaar kijken, of zelfs wegkijken, dat het mis is. Ruzie en verwijtende woorden, die zijn er soms zomaar.

In zo’n situatie bewaar ik mijn rust en ben ik naast uitvaartbegeleider ook ineens scheidsrechter. Het komt zelfs wel voor dat ik familieleden uit elkaar moet houden en naar verschillende adressen ga om zo escalatie te voorkomen. De kunst is om ervoor te zorgen dat ieders focus weer bij de overledene komt te liggen. Voor wie regelen we een zo waardig mogelijk afscheid? En hoe krijgen we dat samen voor elkaar?

Mijn advies wanneer het allemaal niet vanzelf gaat? Parkeer het verleden voor even en zorg dat je straks een mooie gezamenlijke herinnering hebt waar je zonder wrok aan terug kunt denken. Weet u nu al dat dit in uw familie teveel gevraagd is? Bel dan Bert en laat hem vandaag nog een tafeltje reserveren...

Terug
De Laatste Eer Uitvaart Verzorging