Actueel
Actueel
Actueel
Samen in rouw of samen in strijd...?
column Janet Bloks

Samen in rouw of samen in strijd...?

28 juni 2017

Vrienden en familie verschillen vooral op één punt: je familie kies je niet uit. Je moet het doen met de mensen die zij zijn. En dat dit niet altijd meevalt, wordt soms pijnlijk duidelijk in het tv- programma ‘Het Familiediner’ met Bert van Leeuwen. Kent u het?

Vaak begon de strijd van de families met een kleine ergernis. Verzoening blijft vaak uit omdat koppigheid overheerst. Toch is er dan één bemiddelend familielid die de ruzie met een brief aan Bert - en een diner - probeert te sussen. Maar stelt u zich eens voor dat de bindende schakel in zo’n ruziënde familie, vaak moeder of vader, overlijdt en de strijdende partijen samen een waardig afscheid moet regelen...

Voor mij als uitvaartbegeleider is het altijd afwachten hoe de verhoudingen liggen wanneer ik bij een familie
kom. Meestal zit het goed en worden beslissingen samen en in overleg genomen. Maar soms zit ik ergens aan tafel en zie ik aan de gezichten en de manier waarop de familieleden naar elkaar kijken, of zelfs wegkijken, dat het mis is. Ruzie en verwijtende woorden, die zijn er soms zomaar.

In zo’n situatie bewaar ik mijn rust en ben ik naast uitvaartbegeleider ook ineens scheidsrechter. Het komt zelfs wel voor dat ik familieleden uit elkaar moet houden en naar verschillende adressen ga om zo escalatie te voorkomen. De kunst is om ervoor te zorgen dat ieders focus weer bij de overledene komt te liggen. Voor wie regelen we een zo waardig mogelijk afscheid? En hoe krijgen we dat samen voor elkaar?

Mijn advies wanneer het allemaal niet vanzelf gaat? Parkeer het verleden voor even en zorg dat je straks een mooie gezamenlijke herinnering hebt waar je zonder wrok aan terug kunt denken. Weet u nu al dat dit in uw familie teveel gevraagd is? Bel dan Bert en laat hem vandaag nog een tafeltje reserveren...

Terug
Zelf uitrekenen

Wat kost een uitvaart?

Elk afscheid is uniek en dat maakt elk afscheid bijzonder en persoonlijk. De kosten van uw uitvaart zijn sterk afhankelijk van uw wensen. We weten uit ervaring dat de gemiddelde uitvaart die wij verzorgen circa € 5.000 bedraagt. In wezen maakt het niet uit of u kiest voor een crematie of begrafenis. Meer weten? Klik dan hieronder op de knop Uitvaartcalculator en neem contact met ons op.

Uitvaartverzorging van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust.

Uitvaartcalculator

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartzekering van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust. Uw wensen zijn namelijk gewaarborgd voor later en uw nabestaanden weten dat het goed geregeld is. Dat is een hele zorg minder. 

Sluit daarom met een gerust gevoel een DLE Uitvaartverzekering af.
Bereken uw premie

Onze keurmerken

De uitvaartbegeleiders van De Laatste Eer werden in 2022 door de nabestaanden beoordeeld
met gemiddeld een 9,45 !