Actueel
Actueel
Actueel
In woord en gebaar
column Janet Bloks

In woord en gebaar

2 maart 2021

Het gebeurt tegenwoordig regelmatig dat ik mijn eigen kinderen niet meer begrijp. Dat heeft niets met pubergedrag of een generatiekloof te maken, maar alles met hun taalgebruik. Als mijn dochter binnenkomt en zegt: “Faka… er was een fittie op school en het ging om doekoe”, dan vraag ik mij af of dit werkelijk mijn dochter is, die ik toch echt de Nederlandse taal heb bijgebracht.
Taal is er om te communiceren. Dan is het wel zo handig dat gesprekspartners dezelfde taal spreken. Maar ook al heb je de woorden, dat wil nog niet zeggen dat je ze ook durft te gebruiken. Ik heb een Spaanse buurvrouw die mijn werk als uitvaartbegeleidster heel eng vindt, maar als ik haar tegenkom wil ze toch even weten hoe het ermee gaat. Ondanks het feit dat ze goed Nederlands spreekt, gaat haar voorkeur ernaar uit om mij in gebarentaal naar mijn werk te vragen. Ze kruist dan haar armen voor haar borst en gooit haar hoofd naar achter, wat bij mij direct de associatie met een mummie opwerpt. Soms haalt ze haar vinger langs haar hals, maar uitspreken doet ze het niet.
Nu kunnen woorden een bijzondere uitwerking teweeg brengen, ook als ze juist gebruikt worden. Wij spreken liever over ‘de laatste verzorging’ dan over ‘afleggen, hoewel dit woord direct begrepen wordt. Als wij gaan ‘kisten’ kan dat een naar gevoel geven bij familie, daarom ‘leggen’ wij iemand in de kist. Maar ook nabestaanden gebruiken vaak woorden die ik eigenlijk te hard vind, ook al zijn ze correct gebruikt. Wij laten een kist niet zakken (doet me denken aan een zak aardappels), wij laten hem dalen. De ‘lijkwagen’ is voor mij een ‘rouwauto’ en een ‘stoffelijk overschot’ of ‘lijk’ noem ik liever een ‘overledene’.
Daarom ben ik blij met het voorstel om de Wet op de Lijkbezorging te veranderen in Uitvaartwet, dezelfde wet maar het klinkt tóch anders. En mocht u niet meer weten hoe u iets moet zeggen, denk dan aan mijn Spaanse buurvrouw.
 

Terug
Zelf uitrekenen

Wat kost een uitvaart?

Elk afscheid is uniek en dat maakt elk afscheid bijzonder en persoonlijk. De kosten van uw uitvaart zijn sterk afhankelijk van uw wensen. We weten uit ervaring dat de gemiddelde uitvaart die wij verzorgen circa € 5.000 bedraagt. In wezen maakt het niet uit of u kiest voor een crematie of begrafenis. Meer weten? Klik dan hieronder op de knop Uitvaartcalculator en neem contact met ons op.

Uitvaartverzorging van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust.

Uitvaartcalculator

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartzekering van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust. Uw wensen zijn namelijk gewaarborgd voor later en uw nabestaanden weten dat het goed geregeld is. Dat is een hele zorg minder. 

Sluit daarom met een gerust gevoel een DLE Uitvaartverzekering af.
Bereken uw premie

Onze keurmerken

De uitvaartbegeleiders van De Laatste Eer werden in 2021 door de nabestaanden beoordeeld
met gemiddeld een 9,42 !