Actueel
Actueel
Actueel
De Laatste Zorg, het moment voor persoonlijke wensen
column Linda Bult

De Laatste Zorg, het moment voor persoonlijke wensen

28 juni 2017

Soms gebeurt het onverwachts en soms leven naasten er al enige tijd naartoe. Hoe een overlijden ook komt, het moment van definitief fysiek afscheid nemen is altijd moeilijk. En het kan maar één keer. Ook daarom betrek ik nabestaanden bij de laatste zorg die we samen kunnen geven.

In de volksmond noemen we het vaak ‘afleggen’. En in de dikke Van Dale is het woord ook te vinden. Voor mijn gevoel klinkt het altijd wat onprettig. Ik noem het liever de laatste zorg. Het is immers het laatste wat we voor de overledene kunnen en mogen doen. Wie het doet, dat bepalen de nabestaanden.

Het gebeurt regelmatig dat de familie het moeilijk of eng vindt. Natuurlijk kunnen wij het doen, als uitvaartbegeleidster zie ik het als een dankbare taak. Ook het personeel van een verzorgings- of ziekenhuis kan de zorg op zich nemen. Maar als het even kan, moedig ik de naaste familie aan het zelf te doen, of er in elk geval bij te zijn, met elkaar.

De familie weet namelijk zelf het best hoe de make-up of het haar moet zitten, welk hemd er gedragen moet worden of dat sieraden om of juist af moeten. Ook wassen en bijvoorbeeld scheren moedig ik aan om samen te doen. Het is een bijzondere mogelijkheid om zorg te geven en bovendien veelal een laatste moment van fysiek contact. Juist dat dichtbij zijn kan helpen bij het afscheid nemen, zo aan het begin van de periode van rouw.

Goed om te weten, is dat er geen regels zijn voor wat er mag, kan of goed is. De familie maakt de keuzes en doet wat voor hen goed voelt. De wensen van de overledene en nabestaanden zijn leidend en wij, uitvaartbegeleiders, zijn volgend. Niet andersom. De laatste zorg moet passend zijn en vooral bijzonder persoonlijk.

Terug
Zelf uitrekenen

Wat kost een uitvaart?

Elk afscheid is uniek en dat maakt elk afscheid bijzonder en persoonlijk. De kosten van uw uitvaart zijn sterk afhankelijk van uw wensen. We weten uit ervaring dat de gemiddelde uitvaart die wij verzorgen circa € 5.000 bedraagt. In wezen maakt het niet uit of u kiest voor een crematie of begrafenis. Meer weten? Klik dan hieronder op de knop Uitvaartcalculator en neem contact met ons op.

Uitvaartverzorging van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust.

Uitvaartcalculator

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartzekering van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust. Uw wensen zijn namelijk gewaarborgd voor later en uw nabestaanden weten dat het goed geregeld is. Dat is een hele zorg minder. 

Sluit daarom met een gerust gevoel een DLE Uitvaartverzekering af.
Bereken uw premie

Onze keurmerken

De uitvaartbegeleiders van De Laatste Eer werden in 2021 door de nabestaanden beoordeeld
met gemiddeld een 9,42 !