Coronamaatregelen in de uitvaart

De maatregelen met betrekking tot het indammen van de besmetting van het coronavirus zijn ingrijpend voor iedereen. Maar iets wat je maar één keer kunt doen, wordt dan wel erg hard getroffen, juist omdat uitstel van het laatste afscheid niet mogelijk is.
  • Zo mogen er maar 30 mensen aanwezig zijn bij de plechtigheid
  • Er wordt nergens meer koffie en thee geschonken
  • Samenkomen of een nazit kan niet meer
  • Condoleren alleen nog schriftelijk, via gebaren of online

Ook voor het regelen van de uitvaart wordt contact afgeraden, dus zoveel mogelijk telefonisch afhandelen. Dat voelt niet fijn, zowel voor familie niet als voor de uitvaartbegeleider niet. Daarom hebben wij, van De laatste Eer, met elkaar afgesproken dat we er de voorkeur aangeven om het regelgesprek bij ons aan de Kornputsingel te voeren in het bijzijn van 2 (maximaal 3) nabestaanden. Wij hebben een ruime kamer met een grote tafel, waarbij afstand houden geen probleem is. Heeft de familie geen mogelijkheid om bij ons te komen, dan gaan we toch naar de familie, mits daar een ruime kamer beschikbaar is, waar afstand gehouden kan worden en er naast de 2 (max. 3) personen geen extra mensen in en uit lopen. Is dit niet mogelijk, dan zijn wij genoodzaakt telefonisch de uitvaart te bespreken.
Uiteraard vragen we eerst of er mensen zijn die besmet zijn met het virus, of grieperig zijn, koorts hebben of hoesten. Mocht dit zo zijn dan zullen we zeker alles telefonisch regelen.

Voor de laatste verzorging (wassen en kleden) en thuis opbaren gelden de volgende beperkingen:

  • Wil de familie zelf verzorgen, dan komen wij niet om daarbij te assisteren
  • Wordt de laatste verzorging aan ons overgelaten, dan doen wij dat zonder familie
  • Dagelijkse thuiscontroles doen we telefonisch of om de dag, afhankelijk van de situatie

Sinds vrijdag 20 maart is de volgende beperking ingegaan:
In verzorgings- en verpleegtehuizen worden geen bezoekers meer toegelaten. Dat betekent dat er daar geen afscheid genomen kan worden en er ter plekke niet verzorgd kan worden door familie.
Indien uw geliefde in zo`n tehuis overlijdt, zullen wij genoodzaakt zijn de overledene over te brengen naar een opbaarruimte elders. Daar zal dan de mogelijkheid zijn tot afscheid nemen, zolang de op dat moment geldende regels in acht worden genomen.

Bij alles wat we doen geldt het protocol zoals is afgegeven door het RIVM.

Naast alle beperkingen zijn er ook mooie aanvullingen. 
Zo kan een online condoleanceregister juist een steun in de rug zijn, want in plaats van naam en adres worden daar juist hartverwarmende woorden geschreven. Maar ook de vraag of mensen een herinneringspagina willen maken, zodat er later een boekwerk voor herinneringen aan de familie overhandigd kan worden is een optie. Naast de 30 aanwezigen kan er via een livestream verbinding worden gelegd met veel meer mensen en zelfs met hen die in het buitenland verblijven. Een erehaag waarbij voldoende afstand wordt bewaard is een indrukwekkend gebaar.

Naar mate de tijd vordert zullen er vast nog meer mooie initiatieven ontstaan, want dat zien we om ons heen op allerlei gebied gebeuren. De Laatste Eer denkt graag met u mee, om datgene wat je maar één keer kunt doen, mèt alle beperkende maatregelen, toch tot een mooie herinnering te maken.

Terug naar homepage

De Laatste Eer Uitvaart Verzorging
Menu