Bel bij overlijden 0521 - 513660 24 uur per dag
Coronamaatregelen

Coronamaatregelen in de uitvaart

De maatregelen met betrekking tot het indammen van de besmetting van het coronavirus zijn vanaf 1 juli versoepeld:

  • Het maximumaantal personen is verhoogd van 30 naar 100 personen (exclusief medewerkers) bij een uitvaartplechtigheid of condoleance binnen, en naar 250 personen buiten.
  • In plaats van handen schudden kunt u nabestaanden condoleren door bijvoorbeeld uw hand op uw hart te leggen en de condoleance uit te spreken. Ook het namasté gebaar is tegenwoordig een mooi geaccepteerd gebaar om uw medeleven te uiten.
  • Het is weer mogelijk om na de uitvaart koffie/thee of iets anders te gebruiken, mits er rekening wordt gehouden met de 1,5 meter afstand.

 

De anderhalve meter maatregel zorgt er voor dat alles wat nu weer mag, niet per definitie ook kan. Zo kunnen er 80 mensen in de kapel van De Laatste Eer, maar met 1,5 meter afstand lukt dat niet. Hetzelfde geldt voor onze koffiekamer; er mogen geen statafels worden gebruikt, want iedereen moet volgens de coronaregels een zitplaats hebben. 
Daarom hebben wij een maximum van 30 personen vastgesteld voor uitvaartenplechtigheden in ons pand. Deze 30 mensen kunnen we dan ook veilig een kopje koffie of iets anders aanbieden.
Deze beperking geldt voor alle uitvaartcentra, kerken en crematoria. Informeer bij uw uitvaartbegeleider hoeveel mensen u kunt uitnodigen wanneer u een locatie hebt gekozen.
Op de begraafplaats mag u tot 250 mensen uitnodigen, op voorwaarde dat zij daar de 1,5 meter in acht nemen.

Voor het regelen van de uitvaart zijn de maatregelen ook enigszins versoepeld.

Wij, van De Laatste Eer, blijven er de voorkeur aangeven om het regelgesprek bij ons aan de Kornputsingel te voeren in het bijzijn van 2 (maximaal 3) nabestaanden. Wij hebben een ruime kamer met een grote tafel, waarbij afstand houden geen probleem is. Heeft de familie geen mogelijkheid om bij ons te komen, dan gaan we naar de familie toe, mits daar een ruime kamer beschikbaar is, waar afstand gehouden kan worden. Is dit niet mogelijk, dan zijn wij genoodzaakt telefonisch de uitvaart te bespreken.
Uiteraard vragen we eerst of er mensen zijn die besmet zijn met het virus, of grieperig zijn, koorts hebben of hoesten. Mocht dit het geval zijn, ook dan zullen we de uitvaart telefonisch regelen.
 
Voor de laatste verzorging (wassen en kleden) en thuis opbaren gelden geen beperkingen meer, anders dan de 1,5 meter. Bij het helpen van de laatste verzorging door de nabestaanden wordt aan hen verzocht een mondkapje te dragen, omdat de 1,5 meter daarbij niet te waarborgen is.

In verzorgings- en verpleegtehuizen worden weer beperkt bezoekers toegelaten. Dat betekent ook dat er daar weer afscheid genomen kan worden en er ter plekke weer verzorgd kan worden door familie. Niet alle tehuizen hebben dezelfde regels, er zijn er nog steeds die willen dat de overledene zo spoedig mogelijk wordt opgehaald.
Indien uw geliefde in zo`n tehuis overlijdt, zijn wij genoodzaakt de overledene over te brengen naar een opbaarruimte elders. Daar zal dan de mogelijkheid zijn om, al dan niet samen met familie, te wassen en te kleden.
Bij alles wat we doen gelden de regels opgesteld door het RIVM en de overheid.

De mooie aanvullingen blijven ook na 1 juli van kracht.

Zo kan een online condoleanceregister juist een steun in de rug zijn, want in plaats van naam en adres worden daar juist hartverwarmende woorden geschreven. Maar ook de vraag of mensen een herinneringspagina willen maken, zodat er later een boekwerk voor herinneringen aan de familie overhandigd kan worden is een optie. Naast het beperkt aantal aanwezigen kan er via een livestream verbinding worden gelegd met veel meer mensen en zelfs met hen die in het buitenland verblijven. Een erehaag waarbij voldoende afstand wordt bewaard is een indrukwekkend gebaar.
Naar mate de tijd vordert zullen er vast nog meer mooie initiatieven ontstaan, want dat zien we om ons heen op allerlei gebied gebeuren. De Laatste Eer denkt graag met u mee, om datgene wat je maar één keer kunt doen, mèt alle beperkende maatregelen, toch tot een mooie herinnering te maken.

Terug naar homepage

De Laatste Eer, de uitvaartverzorger in uw regio

De Laatste Eer is altijd dichtbij. Wij werken in de regio. Van Wolvega, Steenwijk tot Meppel en van Emmeloord tot Hoogeveen helpen wij iedereen met het verzorgen van een passend afscheid. Wij zijn dus actief in maar liefst 3 provincies, Friesland, Overijssel en Drenthe. 

Sinds 1883 werken wij in de regio. Dat maakt ook dat wij de gebruiken van de regio kennen. Bijvoorbeeld van Staphorst, de Wijk, Giethoorn, Tuk, Blokzijl, Wapserveen, Oldemarkt, Diever, Vollenhove, Noordwolde en noem maar op.

De Laatste Eer is er voor iedereen. Of u bij ons een verzekering heeft of niet. Wij staan iedereen bij die een beroep op ons doet om een passende herinnering te realiseren.

Bel bij overlijden 0521 - 513 660 24 uur per dag

Onze keurmerken

De uitvaartbegeleiders van De Laatste Eer werden in 2022 door de nabestaanden beoordeeld
met gemiddeld een 9,45 !