Menu
Een persoonlijk en ‘groen’ idee

Een persoonlijk en ‘groen’ idee

Onlangs zat ik in de koffiekamer van De Laatste Eer. Deze keer niet met een familie, maar met collega’s van een uitvaartorganisatie uit Groningen. Zij kwamen vanuit het Hoge Noorden naar Steenwijk om het samen te hebben over ‘duurzaamheid in de uitvaartwereld’. Een actueel én verrassend onderwerp.

Duurzaamheid; is het een modewoord of is het woord duurzaam en nemen we het mee naar de toekomst? Milieu, maatschappelijk verantwoord leven, toekomstgericht denken... Het valt allemaal onder duurzaamheid. Natuurlijk, het milieu gaat ons allemaal aan. We scheiden ons afval en we nemen steeds vaker onze eigen tas mee als we boodschappen doen. Maar hoe zit dat in de uitvaartwereld?

Zijn er duurzame mogelijkheden? Heeft u er al eens over nagedacht om opgebaard te worden op een baar van wilgentenen? Of in een kist die volledig van Nederlandse houtsoorten is gemaakt? Waarom versturen we een deel van de rouwkaarten niet via e-mail? En hoe zit dat met bloemen? Een biologisch boeket of bloemstuk, dat is een duurzaam idee.

Het kan nog duurzamer. En ik vind het ook nog eens een heel persoonlijke oplossing: bloemen uit eigen tuin. Hoe mooi is het als er bloemen uit de tuin van de overledene worden geplukt, een paar uur voor de uitvaart. De ochtenddauw ligt nog op het blad. Het gebeurde laatst bij een uitvaart. Er werden vijftien tulpen geplukt, een mooie bos. Op het eind van de crematie nam de familie als laatste afscheid. Een voor een pakten ze een tulp en legden deze op de kist. “Dit was opa’s favoriete kleur”, zei een kleindochter tegen mij. Na de laatste tulp gingen de deuren open en gleed de kist langzaam weg. Het was het begin van een nieuwe, waardevolle herinnering.

Zo ziet u, duurzaamheid past goed in de uitvaartbranche. Nieuwsgierig? Onder het genot van een (h)eerlijk bakje koffie vertellen wij u er graag meer over.

Terug
De Laatste Eer Uitvaart Verzorging